Їжа, що об’єднує, або соціальна роль автентичної української кухні

З терміном соціальна згуртованість ми познайомилась ще напочатку громадської діяльності. Тоді, в 2016 році, навчання від ПРООН в Україні допомогли зрозуміти як формується соціальний капітал громади, як мобілізувати її ресурси і як співпрацювати задля досягнення спільних благ.

Минуло кілька років, втілено десяток проєктів по різних напрямках, але найважливішим для нашої команди напрямком залишається робота з об’єднанням людей. Всі туристичні проєкти «Крила», прямо чи опосередковано, сприяють єдності навколо спільних цінностей громади, любові до рідного краю, спільної спадщини.

Проєкт, з якого почалась діяльність організації – «Крива Лука. Екотуризм» – вважався сталим, розвивався не тільки географічно, все більше охоплюючи територію Середнього Придінців’я, а й в «глибину» історії села, його традицій тощо. Такий органічний та всебічний підхід, з повагою до гостей села і до господарів, закладав фундамент для розвитку туризму.

Нас захопила тема роботи з місцевою спадщино і ми почали збирати робочий матеріал в окремий навчальний курс, систематизували його і планували використати свій досвід для розвитку інших громад Донеччини.

Туристичним планам Кривої Луки та ГО «Крила» не вийшло здійснитись через російську агресію,  майже всі учасники подій роз’їхались в інші регіони. Проте, набагато швидше ніж у 2014 році адаптувались у переселені і знов почали вишукувати можливість розвиватись і долучатись до громадських заходів.

Одним за таких заходів став ідеатон «Їжа, яка об’єднує», організований ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру спільно з Лабораторією інноваційного розвитку ПРООН за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Мета ідеатону – привернути увагу громадськості до спричинених війною проблем харчової безпеки в Україні та залучити небайдужих представників громадського сектору, посадовців, підприємців та науковців до її подолання.

Під час заходу ми працювали в групах і обговорювали механізми мобілізації ресурсів для забезпечення харчової безпеки в Україні, підтримки і зміцнення харчових систем, шукали можливості для співпраці і кооперації.

Підсумки ідеятону зібрані в текстовому документі і креативному візуальному конспекті авторства Олени Павлової

Вже на заході виникла ідея повернутись до нереалізованих планів Кривої Луки.

Колись, з ініціативи розшукати  поміж старожилами Кривої Луки стародавні страви, які можна було б презентувати гостям села, почалося відродження вже забутої страви під назвою “Криволуцька затірка”. Насправді страва мала назву просто “затірка”, оскільки в процесі досліджень було виявлено, що її раніше готували практично повсюдно.

Криволуцькі господині відшуковували в пам’яті спогади про розповіді їх бабусь, як затірка виручала їх у скрутні часи, пригадувалися окремі моменти приготування затірки, що й дозволило відродити її з забуття. Пошуки, потім відновлення в сучасних умовах і презентація змушували мешканців села спільно працювати над майбутніми планами і думати над їх реалізацією.

Доступна, ситна і нескладна в приготуванні затірка – раніше доволі поширена в різних регіонах, зокрема, в східних і південних областях України – виділялась і серед асортименту слобожанських страв.

Замість пошуку нових рішень подолання гуманітарної кризи звернутись до досвіду тих, хто сто років тому років тому виживав в умовах війни, холоду, голоду. Тим більше, що історичний контекст та зв’язок з минулим, котрий через родинні зв’язки відгукується кожному українцю в серці,  дозволить налагоджувати діалог між вимушено переміщеними особами та приймаючими громадами.

Ми приступили до роботи з проєктом «Посилення харчової безпеки та соціальної згуртованості через виготовлення наборів їжі «Криволуцька затірка» за відродженими стародавніми українськими рецептами та технологією сушіння». Ініціативу було підтримано ПРООН і Україні на конкурсі міні-ініціатив.

Заплановане розділили на кілька етапів і першим ділом опрацювали всю інформацію про страву і підготували краєзнавчий матеріал. Зняли короткий відеоролик – майстер клас з процесом приготування затірки.

Всю цікаву інформацію про відроджений рецепт затірки можна прочитати тут.

Нашим завданням в проєкті було зробити затірку доступної для продажу, самостійного приготування, зокрема в польових умовах.

За допомогою сучасної технології сушіння ми підгтували суху суміш «Затірка», основу для харчового набору тривалого зберігання.

Затірка стала приводом для спілкування в колі вимушених переселенців з Харківщини та Донеччини, згадок родинних історій, традицій, бабусиних рецептів. Ми заохочували жінок досліджувати історії своїх родин, встигнути зберегти важливі спогади батьків.

Ми налагодили співпрацю з харчовим виробництвом «Сіль і Пательня». Затірка доповнює як гарнір асортимент м’ясних виробів підприємства. Разом продукти від Крива Лука. Екотуризм та ТМ «Сіль і Пательня» наповнюють сакву-торбинку «Шлях, позначений сіллю» і спільно презентують колекцію смаків, народжених традиціями і вдосконалених інноваціями.

Незабаром продукцію можна буде прибдати в інтернет-магазині «Шлях, позначений сіллю» – крамниці корисних та смачних подарунків.

Міні-ініціатива реалізується ГО «ЦПГА «Крила» за підтримки ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.