Колекція смаків народжених традиціями, вдосконалених інноваціями

Друзі, давно ми не ділилися новинами про «Шлях, позначений сіллю». Не зважаючі на складну й подекуди трагічну ситуацію, нам є що розповісти. Останні місяці були сповнені не лише тривог і переживань, переїздів і адаптування до нових місць, потреби в підтримці для кожного з нас і ще більшої потреби самим допомагати іншим.

І ось прийшов час розказати, чим займались ми протягом цього часу.

Найперше, наша команда однодумців далі працює разом. Розширення географії нової хвилі вимушених переїздів не вплинуло на міцність наших стосунків і не зменшило нашого бажання працювати. «Шлях, позначений сіллю» так само переселився і вже навіть адаптувався на новому місці.

#світанкивійни фото Людмила Давиденко

Поки туризм опинився на тимчасовій паузі, ми занурились у світ харчового виробництва. Оскільки ми залишаємось працювати в сегменті індустрії гостинності, то у вільний від організації турів, екскурсій та мандрівок час вирішили допрацювати та поєднати все, що вдалося нам зробити за попередні роки.

А яка мандрівка може бути без гарної гостини? Яким маршрутом цікавитиметься голодний турист? Пригощати своїх гостей і друзів завжди було особливим і вельми приємним завданням.

Ми постійно приділяли увагу тому, чим саме можемо здивувати як в плані пізнання і відкриття чогось нового. Розширяли географію турів, які розробляли з любов’ю і випробовували на собі й своїх друзях. Занурювались в історію нашої малої батьківщини, яку збирали маленькими крихтами, вибудовуючи цілісні картини далекого і близького минулого.  Досліджували місцеву кулінарію, яка попри простоту і невибагливість часто  дарувала щемливі спогади майже забутого дитинства, повертала згадки про смаки бабусиних страв і аромати чогось свого, далекого і такого рідного.

Гарбузові страви від Крива Лука.Екотуризм, фото Леонід Довгий

 У цій справі нам допомагали місцеві господині та фахівці. Практично були вибудувані потрібні зв’язки і контакти, аби кожну мандрівку можна було перетворити на корисну, цікаву і смачну пригоду. Налагоджувалися стосунки з партнерами- харчовиками.

І хоч усіх тепер розкидало світом (у буквальному значенні цього слова), ми пробуємо відновити асортимент від «Шлях, позначений сіллю», доступний для дегустації. Для взаємної підтримки одне одного та кооперації.

Від початку розробки проєкта «Шлях, позначений сіллю» ми розуміли ту неймовірно важливу роль, яку несуть кристалики солі. Сіль змінює смаки. Сіль спонукає занурюватися в історичне минуле. Сіль об’єднує людей.

СІЛЬ – то суть, безякої немає нічого, але з якою все стає таким, яким покликане бути….

Події війни, які випало нам усім переживати, лише загострили усвідомлення важливості солі в житті кожного з нас і продемонстрували мінливість стану речей у житті. Бахмутська сіль, запаси якої в розрахункових об’ємах гарантовано мали бути доступними на сотні років населенню всієї планети, фактично одномоментно перестала бути доступною. Це спричинило нездорову паніку, шалений попит і стрімке зростання ціни. Все, пережите нами, буде аналізуватися і вивчатися в майбутньому, бо вже стало нашою історією, а сіль знову даруватиме нові відкриття і незвідані простори для експериментів та цікавих проєктів.

Один із таких – «Створення партнерської мережі виробників харчової продукції «Шлях, позначений сіллю» з метою збільшення продажів в умовах економічної кризи воєнного часу».

Основними напрямками діяльності проєкту стали:

  • Аналіз харчових виробництв Черкаської області, розробка стратегії розвитку харчового виробництва зі соціальною складовою;
  • Підвищення рівня матеріально-технічної та навчально- методичної спроможності об’єднання «Шлях,  позначний сіллю», створення умов для роботи харчового виробництва.
  • Підвищення рівня компетентності партнерської мережи щодо харчової безпеки виробництва, а також інноваційної технології су-від;
  • Пропагування культури споживання якісних харчових  продуктів.
  • Напрацювання підприємницьких зв’язків і розширення партнерської мережі.

Робота над цим проєктом дала нам відчуття стабільності в межах нашої команди і подарувала приємні миті емоційного задоволення від спільної діяльності. Це можна описати словами «було, як раніше».

Ми знову довго дискутували, прискіпливо обговорювали кожну деталь. І саме так було завжди, бо кожен проєкт для нас – це виклик і відповідальність, перевірка на здатність організуватися в команду, робота якої націлена на якісний результат. Наші диспути найдовше, мабуть, точилися з приводу того, що саме може поєднати смаки, підкреслити їх особливість, надати сенсів, визвати гордість, емоцію, бажання скуштувати врешті-решт. А ще ми хотіли, щоб ці смаки чітко дозволяли ідентифікувати прекрасну Донеччину, яку всі знають трохи не такою, якою вона є насправді.

Згадка про вимушеність виїзду тисяч донеччан за межі області, їх розпорошеність по всіх областях України і далеко за її межами, підказала, як нам видається, дуже символічну річ. Будь-який виїзд із дому передбачає збирання необхідних чи цінних речей у зручну сумку. Так «народилась» ідея з саквами – колись знаним, а тепер практично забутим предметом, без якого мало хто наважувався вирушити в дорогу. Саме їй ми вирішили призначити місію збирати, зберігати, переносити і  презентувати смаки північної Донеччини.

У наших саквах сьогодні вже є чимало цікавого і смачного: сири від сироварні «Скажи Cheese», цукерки з ріжка від кондитерської «Va_nilka», затірка від «Крива Лука. Екотуризм»

Усе надано партнерами, тимчасово переміщеними особами, які відновлюють діяльність попри труднощі, загартовуючи характер і вдосконалюючи продукцію.

А ще до наших сакв додалась цікава і смачна продукція від ТМ «Сіль і Пательня».

Сама ідея для ТМ виникла і розроблена як концепція для окремого підрозділу проєкта  «Шлях, позначений сіллю».

ТМ «Сіль і Пательня» – це гастролабораторія і виробництво продукції, яку, за визначенням, «можна взяти в мандрівку». Лабораторія бере на себе функцію експериментування та просувати смаків, що поєднують традиційну кухню з найновітнішими технологіями.

Задля поставлених завдань перед харчовою лабораторією її забезпечено відповідним обладнанням та необхідним устаткуванням. Це прискорює процеси приготування корисної і здорової їжі та дозволяє дослідним шляхом відтворювати й удосконавлювати традиційні українські страви.

«Сіль і Пательня» вже пройшла своє перше бойове хрещення і винесла на суд перші зразки розробленої продукції.

Пройшла презентація в Саду Мрій, у центрі міста Черкаси. На презентацію були запрошені внутрішньо переміщені особи (найперше, з Донеччини), а також відгукнулися і завітали учасниці серії тренінгів «Кожен зможе».

Головним на презентаційному дійстві був відповідальний за виробництво ТМ «Сіль і Пательня» – Євген Лайдьонов. Приборкувач вогню, розжареної вогнем пательні та купи складних і невідомих для більшості установок су-від та якоїсь ледь не космічної на вигляд гриль-установки Євген впевнено чаклував над шматками м’яса і овочевим асорті.

Дегустацію продукції ТМ «Сіль і Пательня»  було доповнено сирами, які варили учасниці тренінгів «Кожен зможе». Таємниці сироваріння вони освоювали під наглядом майстра своєї справи Володимири Юркова (крафтова сироварня «Скажи Чіз»).

На фото з презентації виробів ТМ «Сіль і Пательня» можна побачити декор на упаковках у вигляді вишивки. Але й тут є своя таємниця. Це особливий орнамент, спеціально розроблений і створений для проєкту «Шлях, позначений сіллю». В переплетенні ниток закодовано символ, знак і вказівник місць солі – наш солонець. У планах команди було встановити солонці-вказівники в усіх містах і селах, що увійшли до «Шляху, позначеного сіллю» і мали вказувати мандрівникам маршрут просування ним. Наразі цей задум не може бути втілений війну в Україні, але нам вдалося закласти його традиційну українську вишивку, що надалі прикрашатиме продукцію проекту «Шлях, позначений сіллю».

Завершуючи один етап, ми вже готові відчиняти нові двері, робити наступні кроки вперед.

Незабаром наші сакви вирушить в подорож Україною і світом. Їх можна буде придбати на згадку про СОЛОНУ ІСТОРІЮ СХОДУ УКРАЇНИ  і подарувати собі чи друзям смак дому, смак Донеччини, смак України.

Проєкт «Створення партнерської мережі виробників «Шлях, позначений сіллю» з метою збільшення продажів в умовах економічної кризи воєнного часу» реалізовано ГО «ЦПГА «Крила» за підтримки ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.